1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Засаждат дръвчета със средства от предадени стари отоплителни уреди

Засаждат дръвчета със средства от предадени стари отоплителни уреди

Над 3000 домакинства във Видин подмениха своите отоплителни уреди със средства по ОПОС

В парк „Владикина бахча“ във Видин се проведе инициатива за засаждане на дръвчета, в която се включиха над 80 доброволци. Новозасадените дръвчета са закупени със средства, получени от предадените стари отоплителни уреди по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

„На финала сме на реализацията на един страхотен европейски проект, от който над 3000 семейства, които подмениха своите стари отоплителни устройства с нови енергийно ефективни уреди. Видин е един от най-замърсените региони в България и този проект за подобряване качеството на атмосферния въздух дава огромен шанс на видинчани. С парите от предадените стари уреди ние закупихме дръвчета и това е първата такава инициатива в България“, коментира кметът на общината д-р Цветан Ценков.

Доброволците бяха разделени на групи, които засаждаха в различни участъци на парк „Владикина бахча“ под ръководството на общински експерти. Общо 27 са новозасадените дръвчета, които ще обогатят зеленото пространство в един от любимите паркове на видинчани. Във „Владикина бахча“ не е извършвано залесяване от много години. Със средствата, получени до момента от предадените стари отоплителни уреди по проекта за подобряване качеството на въздуха във Видин, са закупени различни видове дръвчета - японска вишна, бреза, смърч, липа, червенолистен и кълбовиден шестил, храсти за жив плет и паркова роза. Предвижда се да бъде осигурен още посадъчен материал с парите от предаването на старите устройства, а засаждането да продължи и на други места в парковите пространства на град Видин.

vidin-dravcheta

Припомняме, че инвестициите в мерки за по-чист въздух продължават приоритетно в програмен период 2021-2027 г. По процедура „За по-чист въздух“ в Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. са осигурени над 610 млн. лв., насочени към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди.

Процедура "За по-чист въздух!" и всички документи, необходими за кандидатстване, може да видите тук.

Процедура "За по-чист въздух!"(2) и всички документи, необходими за кандидатстване, може да видите тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.