1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Засилен интерес от туристи към Ботаническата градина в Балчик

Засилен интерес от туристи към Ботаническата градина в Балчик

През ваканционния сезон за първи път в градината е цъфнал вид американски столетник

Засилен интерес от туристи е имало към Ботаническата градина в Балчик това лято. Все още не е обобщена информацията за броя посетители. Показателен за големия интерес обаче е фактът, че само в един ден е имало 4200 души гости, като от тях 800 са били в организирани групи, останалите – индивидуални посетители. Това разказа ръководителят на градината Ина Манчева, предаде радио “Фокус”.

През ваканционния сезон за първи път в градината е цъфнал вид американски столетник – американа агаве. И сега посетителите могат да се полюбуват на екзотичното за нашите ширини растение. То е пустинно и в Мексико е най-обикновен плевел, каза Ина Манчева, но тук представлява вълнуваща гледка. То е едно от първите растения на градината от времето на създаването й. Първо, защото не се среща у нас, второ, защото е интересно с изгледа си. Високо е не повече от метър, но цветоносното му стъбло се извисява на 6 метра и е нараствало цели два месеца. Растежът и развитието на цвета е бил постоянно наблюдаван от специалисти. За жалост, след като прецъфти, растението ще умре. Характерно за него е, че се използва в Мексико за приготвяне на текила. Досега в Ботаническата градина в Балчик са цъфтели друг вид столетници – теснолистният. Американа агаве е експонирано в Аризонската алея, която се намира в Градината на боговете. Там е експозицията на открито от едроразмерни кактуси и сукуленти.

По думите на Ина Манчева, градината има повод за гордост и заради внушителния вече брой на колекцията от кактуси и сукуленти. Те наброяват почти 3000 (редки и защитени видове). Онези от тях, които са представени на открито, най-вероятно към 15 октомври ще бъдат прибрани в оранжерията. Тя също се подготвя за бъдещите си посетители. Продължава оформянето на вътрешното й пространство. В момента в обилен цъфтеж е лагерстремията или по-известна като индийския люляк. Растението е характерно за южното полукълбо и тук цъфти през есента. Все още в градината могат да се разгледат килимите от летни едногодишни цветя.

Цъфтят за последно и розите. Тази година розариумът предложи истински празник на цветята с различните видове и невероятната красота на рози от колекцията на Дейвид Остин. Сега изтощени от вегетацията цъфтежът на розите не е така обилен и разкошен, но пак радва окото с чара и аромата на царицата на цветята. В Ботаническата градина сде извършват и традиционните за това време на годината дейности, като подготовка за есенно-зимния сезон – подхранване на растения, подготвяне на разсади, като обещанието е догодина посетителите отново да имат възможността да се полюбуват на различните видове колекции от билки, пролетни, летни и есенни цветя и екзотични за страната дървесни видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.