1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрашени от изчезване са около 1/5 от гръбначните животни

Застрашени от изчезване са около 1/5 от гръбначните животни

В изследването са се включили повече от 170 учени и е използвана информация за 25 хиляди вида

Около 1/5 от гръбначните животни по света са застрашени от изчезване, сочат резултатите от ново проучване, представено по време на преговорите за опазване на биоразнообразието в Нагоя, Япония, цитирано от Ройтерс.

В изследването са се включили повече от 170 учени и е използвана информация за 25 хиляди вида, включени в Червената книга за застрашените животни на Международния съюз за защита на природата. В него е проучено природозащитното състояние на бозайници, земноводни, птици, влечуги и риби.

Авторите на доклада откриват, че средно 50 бозайници, птици и земноводни се доближават до прага на изчезване заради разширяването на ферми и плантации, обезлесяването и свръхулов. Друг фактор е конкуренцията за храна и местообитания от видове, които са "внесени" от други области.

Най-драстична е загубата на видове в Югоизточна Азия заради бързо разширяващите се територии от палмови плантации, оризища и дърводобив.

В доклада се посочва още, че се е подобрил природозащитният статус на 64 вида, включително и на три, които са били считани за изчезнали, популацията на още три изчезнали вида е била възстановена, включително калифорнийския кондор, чернокрак пор и азиатски кон в Монголия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.