1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затоплянето на морската вода застрашава оцеляването на някои видове риби

Затоплянето на морската вода застрашава оцеляването на някои видове риби

Средната температура на водата в Тасманово море се е увеличила с 2 градуса Целзий за последните 60 години

Бързото затопляне на температурата на морската вода може да доведе до намаляване популациите на някои видове риби и дори да застраши съществуването им, пише Ройтерс. Изданието цитира проучване на група австралийски учени. Проучвания на растежа и стабилността на рибните пасажи в Тасманово море показват, че той бил затруднен заради покачването на температурите. Средната температура на водата там се е увеличила с 2 градуса Целзий за последните 60 години.

Резултатите сочат още, че засегнати от затоплянето на водата в тази част на света са и видове, които се използват за търговски улов. Причината е, че повишените температури водят до повишаване на киселинността на моретата, което от своя страна води до влошаване на състоянието на кораловите рифове, които изхранват рибните пасажи и от които зависи рибната индустрия за милиарди долари.

По принцип студенокръвните животни реагират на затоплянето с увеличение на нивата на растеж, казва морският еколог Рон Трешър от австралийския изследователски институт.

"Чрез изследване на растеж в районите, които тези видове обитават, ние открихме доказателства както за забавяне на растежа, така и за повишаване на физиологичния стрес при рибите. Причината е, че по-високите температури увеличават метаболизма", казва един от изследователите. "Много от рибите, които служат за търговски улов, обаче обитават само определени територии и не мигрират. Това според учените означава, че те могат да реагират по-слабо на повишаването на температурите, като сменят местообитанието си", каза Трешър, съавтор от Института за морски и антарктически изследвания към Университета в Тасмания.

"Те са склонни да се върнат на същото място, за да хвърлят хайвера си или живеят в едни и същи рифове. Това са видовете, които ще бъдат и най-засегнати", каза той. Това важи особено в случаите с тези видове риби, които живеят дълго, или тези, които обитават райони близо до брега или в плитчините. За разлика от тях други видове като рибата тон са много по-мобилни и могат да мигрират на юг в по-студени води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.