1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелена" инициатива, посветена на красивите дюни на Поморийското езеро

"Зелена" инициатива, посветена на красивите дюни на Поморийското езеро

Идеята е с доброволни усилия да се почистят от инвазивната растителност защитените пясъчни местообитания

Между 5 и 7 октомври се провежда традиционният голям "зелен" уикенд, организиран от „Зелени Балкани”, съобщиха от там. Този път "зелената" инициатива ще е посветена на красивите дюни на Поморийско езеро. Идеята е с доброволни усилия да се почистят от инвазивната растителност защитените пясъчни местообитания източно от езерото. Мотото на събитието и тази година е: По-малко думи – повече действие!

Пясъчната ивица, която разделя Поморийско езеро от Черно море, е ценно природно местообитание, защитено от българското законодателство и от европейските директиви. Редица редки и защитени видове растения са намерили последно убежище по дивите пясъчни дюни на Поморийско езеро. Някои от тях са пясъчната метличина, морският ветрогон, пясъчната млечка, жълтата папаронка и синята тойна. Оцеляването на тези видове зависи от запазването на естествената природна среда на дюните. Красивата иначе Аморфа (Amorpha fruticosa), внесена в България като декоративно растение, се оказва твърде адаптивна и агресивно започва да превзема все повече територии – особено по бреговете на различни влажни зони, където изтласква местното биологично разнообразие. Гъстите храсталаци, които Аморфата формира, могат да променят изцяло естествения облик и екологично състояние на някои по-крехки екосистеми като крайбрежните дюни. Затова е наложително агресивните растения, настанили се вече върху цял декар от дюните на Поморийско езеро, да бъдат своевременно премахнати. Това е приоритетна консервационна дейност за района на защитената зона, защото Аморфата е доказала своя проблематичен характер.

Върху някои дунавски острови, например, вече не може да расте почти нищо друго освен красивият, но и бодлив и упорит храсталак. Мероприятието се организира с подкрепата на Фондация Ставрос Ниаркос (Stavros Niarchos Foundation) чрез Алианса на доброволците за консервация (CVA). Големият "зелен" уикенд е международен проект, който се осъществява едновременно в осем европейски страни – България, Гърция, Румъния, Естония, Германия, Франция, Великобритания и Холандия. Целта на събитието е всяка година да привлича все повече внимание и съмишленици към идеята за полагане на доброволен труд в полза на околната среда.

„Ние искаме да покажем, че в Европа има много хора, които са готови безвъзмездно да дарят от времето си, за да се подобри състоянието на околната среда. Кампании като тази създават поле за изява на нарастващата отговорност и осъзнатост у гражданите по отношение общия ни дом – планетата Земя. Все повече хора живеят с мисълта, че грижата за околната среда е израз на грижа и уважение към самия себе си”, споделя Нели Арабаджиева от "Зелени Балкани".

"Зелени Балкани" е българският партньор на Алианса на добровлците за консервация. Те призовават всички желаещи да се включат в доброволното почистване на дюните на Поморийско езеро в периода 5 – 7 октомври 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.