1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелени Балкани" спасиха млад царски орел

"Зелени Балкани" спасиха млад царски орел

Горските от Клисура са открили птицата в безпомощно състояние на 27-ми юни

Царски орел на възраст около 50 дни е бил спасен от "Зелени Балкани". Горските от Клисура са открили птицата в безпомощно състояние на 27-ми юни. Орлето е било отнесено от силните бури вероятно още същия ден, тъй като едва ли би оцеляло извън гнездото си дълго време. Това се е случило няколко седмици преди птицата да се научи да лети.

Служителите своевременно са предали птицата на Зелени Балкани, като преди това са й оказали първа помощ.  След преглед в Спешния център на организацията в Стара Загора е установено, че орлето е в добро състояние, като единствено има лека форма на дехидратация. Засега грабливата птица остава в "Зелени Балкани", където първо се очаква да оздравее и укрепне напълно, а после ще бъде обучена да лети и ловува. Едва тогава ще се предприемат действия за връщането в естествената й среда, като това най-вероятно ще бъде Сакар или Източните Родопи. Това съобщи за Дарик д-р Христина Клисурова от организацията.

Орелето се е излюпило в гнездо на възрастна двойка, която е единственият представител на този вид в района на Средна гора. В Югоизточна България е най-голямата колония на царски орли в страната, която наброява не повече от 30-35 двойки от този вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.