1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Зелени“ площадки решават проблема с оттичането на дъждовните води в Ню Йорк

„Зелени“ площадки решават проблема с оттичането на дъждовните води в Ню Йорк

Те трябва да бъдат открити до края на 2013 г.

Заводите за пречистване на отпадъчни води в Ню Йорк са изправени пред някои сериозни въпроси, свързани с оттичането на дъждовните води, но един потенциален пилотен проект за „зелени“ площадки – такива с размера на училищни дворове – може да проправи пътя за бъдещи решения на този проблем.

Като част от усилията на града да се намали количеството на непречистените отпадни води, които се вливат в канализацията на Ню Йорк по време на буря, управата на метрополиса е заета със засаждане на дървета, поддръжка на зелени покриви, както и инсталиране на огромни резервоари, които трябва да се справят с оттичането на валежните води. Въпреки това всички тези проекти са само „капка в морето“ на фона на огромните количества вода, които трябва да бъдат уловени, пише greentech.bg.

Но отделът за защита на околната среда в Ню Йорк – в партньорство с неправителствената организация „Доверие за обществена земя“ – е в процес на разработване на план за изграждането на "зелени" площадки, които ще бъдат предназначени да забавят оттичането и да улавят по един инч (2,5 см) дъжд от всяка буря.

„Пет предложени площадки в Бруклин и Куинс вече подлежат на тестване на почвата и ако бъдат избрани, те ще бъдат трансформирани в държавни площадки с функции за улавяне на дъждовните води, повдигнати градини, порести павета и разположен под повърхността слой чакъл, който да улавя водата по време на буря, така че да направи възможно тя постепенно да прониква в земята по-надолу,“ обяснява градският комисар Картър Стрикланд.

Площадките трябва да бъдат открити до края на 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.