1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Зелените” програми създават по-голям интерес към хотелите

„Зелените” програми създават по-голям интерес към хотелите

78% от туристите се интересуват дали хотелът има програма за опазването на околната среда

78% от туристите се интересуват дали хотелът има програма за опазването на околната среда. Това съобщи експертът Милена Игнатова, която работи по проект за повече „зелени” инициативи в хотелите, цитирана от Дарик.

По думите й средностатистически за Европа - за един турист се харчат между 300 и 800 литра вода на денонощие, а той генерира около 2 кг боклук само за една нощувка.

Със „зелените” мерки хотелиерите намаляват разходите си и допринасят за опазването на околната среда. Например - пестенето на питейната вода е изключително важно. „В Кипър, за да съществува добър туристически бизнес по крайбрежието, цялата вътрешност на страната е на целогодишен режим на питейна вода, за да могат да съхранят да има достатъчно за туристите. Справките показват, че средностатистически в Европа един турист консумира на нощувка между 300 и 800 литра. Това зависи от типа хотел, категорията. Все повече отпадъци се генерират от туристите, като средната статистика за Европа е близо 2 кг”, обясни тя.

Хотелите са и големи замърсители на околната среда. Затова местните общности могат да правят различни инициативи, с които заедно да финансират мерки за опазването й. „В Германия един от клъстерите, създаден близо до природен парк, се обединява около идеята, че би могъл да поръчва детергенти, най-различни биоразградими почистващи препарати, на много по-ниска цена, отколкото всеки един от хотелите”, каза още Игнатова. 

„Зелената” програма ще създаде по-голям интерес към даден хотел, категорична е Милена Игнатова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.