1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земетресение е усетено на територията на Балканите, включително в България

Земетресение е усетено на територията на Балканите, включително в България

Трусът с магнитуд 5.8 по Рихтер е регистриран в Егейско море в 16.16 ч. българско време

Земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер беше регистрирано в Егейско море в 16.16 ч. българско време, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. Информацията е потвърдена от GEOFON.

Земетресението беше усетено на територията на Балканите, включително в България. То е регистрирано на дълбочина от 11 км. Американският геологичен институт съобщава за трус от степен 5.7 на 89 км югозападно от турския курортен град Чанаккале и на 246 км североизточно от гръцката столица Атина.

От своя страна турските медии съобщиха, че земетресението е било 6.2 по Рихтер, като се позовават на съобщение на истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли. Според тях епицентърът на труса, станал в 16.15 часа, е бил на дълбочина 9 километра в морето в района на остров Бозджаада, на около 80 километра от град Чанаккале.

Приблизително по това време (в 16.18 ч.) в Сърбия е регистриран трус от 4.1 по Рихтер. Земетресението е регистрирано в гръцката част на Егейско море, на 200 км на юг от границата. Магнитудът му е 5.8. Това заяви Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, предаде "Фокус".

От института заявиха, че на територията на България трусът е усетен сравнително слабо. След първоначалния трус са последвали няколко вторични с магнитуд 5.7 и 3.5 и по-слаби такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.