1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земетресение, регистрирано в района Вранча в Румъния, е усетено в Русе, Силистра и Тутракан

Земетресение, регистрирано в района Вранча в Румъния, е усетено в Русе, Силистра и Тутракан

Няма данни за щети или пострадали хора

Земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер, регистрирано в района Вранча в Румъния, е усетено в Русе, Силистра и Тутракан, съобщи "Фокус". Трусът е регистриран в 4.37 ч. Няма данни за щети или пострадали хора.

В 04.37 часа в района Вранча на Карпатската дъга стана едно от дълбоките земетресения в Югоизточна Европа, заяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог.

Дълбочината на сеизмичния източник е между 130 и 140 километра, а магнитудът на земетресението е 5.4 по оценки в Румъния. В Букурещ, на 150 км от епицентъра, земетресението е усетено от четвърта степен по 12-степенната скала на интензивност, отново по оценки на румънския сеизмологичен център.

У нас земетресението е усетено по високи етажи в Русе (около 200 км от епицентъра), до около 260 км от епицентъра в Плевенско и Шумен. На североизток сведения за усещане има от Кишинев и Одеса (Евро-Средиземноморски център).

В последните над 70 години в района Вранча са генерирани четири катастрофални земетресения през годините 1940, 1977, 1986, 1990. Най-мощно сред тях е това на 10 ноември 1940 - 7.7 по Рихтер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.