1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земетресението в Западна България е част от поредица в сеизмичния средиземноморски регион

Земетресението в Западна България е част от поредица в сеизмичния средиземноморски регион

Страната ни е разположена северно от геологическата граница, разделяща Евразийската тектонска плоча от Африканската и Арабската

Земетресението, което удари Западна България във вторник сутринта, е част от поредица в сеизмичния средиземноморски регион. Само за последната седмица са записани не по-малко от осем отделни серии със земетресения с магнитуд, надвишаващ 4,0 по скалата на Рихтер* в тази част на света.

Страната ни е разположена северно от геологическата граница, разделяща Евразийската тектонска плоча от Африканската и Арабската. Тази граница се простира от Северния Атлантически океан до Кавказ, като минава през средата на Средиземно море. Сеизмичната зона между тези три тектонски плочи е много сложна и включва няколко „микроплочи” с различни характеристики. Сеизмични изследвания и сателитни технологии са установили, че Африка постепенно се доближава до Европа с между 0,5 до 4 см годишно, особено в региона между Централна Европа и Мала Азия. Именно този сблъсък между континенталните плочи предизвиква земните трусове в нашия регион.

В поредицата земетресения, надвишаващи 4,0 в този регион само за последната седмица, се нареждат силно земетресение с магнитуд от 6,0, което разлюля в неделя Северна Италия, предшествано от трус със сила 4,2 няколко часа по-рано. На следващия ден имаше дълга поредица от вторични трусове, шест от които бяха с магнитуд между 4,5 и 5,1. Те бяха следвани ден по-късно от серията трусове в България, в района на Перник и София. Между четвъртък и събота пък са регистрирани три земетресения в Гърция - два отделни труса североизточно от остров Крит и един близо до албанската граница. На същото място е ударило и второ земетресение по-рано днес, със сила 4,5. В петък е имало трус в Северен Алжир, както и две в Азербайджан, по-силното от които е било с магнитуд от 4,8 по Рихтер. Късно в неделя пък е имало трус на границата между Ирак и Иран. По-рано този месец (на 7 май) земетресение, с магнитуд подобен на този в България - 5,6. е регистрирано и в Азербайджан.

Според Американският геологически институт само за 2012 г. има около 20 отделни поредици със земетресения със сила между 3,0 и 6,0 в региона, обхващащ Югоизточна Европа. Сред тях са шест в Северна и Централна Италия, две в Албания, пет в Северна Гърция, две в Румъния, по една поредица в Швейцария, Черна Гора, България и Северозападна Турция.

*Скалата която се използва от световните сеизмолози още от 1970-те всъщност се казва „Скала на моментен магнитуд” и е подобрена версия на скалата на Рихтер, която датира от 1930-те години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.