1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жълт код в Северозападна България в петък заради гръмотевични бури

Жълт код в Северозападна България в петък заради гръмотевични бури

Според прогнозите в отделни райони е възможно да паднат и градушки

В 9 области в страната, предимно в Северозападна България, за петък ще бъде в сила жълт код, съобщиха от НИМХ на БАН. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област и София-град, Перник и Кюстендил.

Синоптиците предупреждават, че около и след пладне и в началото на нощта срещу събота ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. Постепенно вятърът ще се ориентира от северозапад, в западните райони на Дунавската равнина вечерта ще се усили и с него температурите в северозападната част от страната ще се понижат - максималните температури там ще са между 25 и 30°, в София - около 26°. Според прогнозите в отделни райони е възможно да паднат и градушки.

В петък над Източна България ще се бъде слънчево, след обяд и горещо с температури 31-35°. Там ще духа до умерен източен вятър. По Черноморието ще остане слънчево. Максимални температури на въздуха се очаква да достигнат 29-31°, а температурата на морската вода - 26-28°.

Над планините от западната половина на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. В отделни райони ще превали още преди обяд, но на повече места, по-интензивни и придружени с гръмотевични бури ще са преваляванията през втората половина от деня.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.