1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жълт код за гръмотевици в 8 области на страната

Жълт код за гръмотевици в 8 области на страната

Очакват се повишения на речните нива

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) обявява за 21 август жълт код за  дъжд и гръмотевична  дейност в областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас и Сливен. През деня ще има интензивни и значителни валежи с количества до около 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. За това информираха от Министерството по околната среда и водите.

В Източна България днес валежите ще са по-интензивни с количества  - 10-20л/кв.м, на отделни места в североизточните райони  до 30-35л/кв.м. В Западна България ще превали на места главно в следобедните часове с количества между 3-10 л/кв.м.

В събота все още ще има валежи. По-слаби и на по-малко места ще са в западните райони с количества  от 5-15 л/кв.м. В Централна България ще са по-значителни и на повече места, количествата ще са 20-30 л/кв.м. В неделя валежите ще спрат.

 През изминалото денонощие (от 8 ч. на 19 август  до 8 ч. на 20 август ) са регистрирани колебания на речните нива на наблюдаваните реки в страната в интервала +21 см - -17см.

Водните количества на наблюдаваните реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на р. Огоста, в долното течение на р. Вит, горното и средното течение на р. Янтра, във водосбора на р. Русенски Лом (Дунавски басейн), горното и средно течение на р. Провадийска, долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), средното и долното течение на р. Марица, долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн), р. Пиринска Бистрица в поречие Струма (Западнобеломорски басейн) са около праговете за средни води. Водните количества в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), в горното течение на р. Марица при Радуил и долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматичните и конвенционални станции на НИМХ са :

Дунавски басейн: по значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Огоста при Бутан с + 21 см. Водните нива на останалите наблюдавани реки са се изменяли от -17см до +13 см;

Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от -8 см до +17 см;

Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -14 см до +16 см. Временно покачване +15 см е регистрирано на р. Марица при Белово и +17 см на р. Марица при Пловдив;

Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -8 см до +5 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн – днес и следващите два дни водните нива на реките ще се повишават.

Повишения ще има в горното течение на р. Вит, целия водосбор на р. Осъм. По-зачителни ще бъдат повишенията във водосбора на р. Янтра, водосбора на р. Русенски Лом и Добруджанските реки.

Според моделираните водни количества за р. Искър прогнозираните водни количества на 21, 22 и 23 август ще са около и над средната многогодишна стойност. На 21, 22 и 23 август  се очакват по-значителни повишения на водните нива на реките във водосборите на р. Владайска, р. Малък Искър, р. Златна Панега, р. Гостиля и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за 21, 22 и 23 август ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. По -значителни повишения на 21 и 22 август се очакват в горното течение на основната река , в горното течение на р. Росица, във водосбора на Голяма река и р. Джулюница и в долното течение на основната река. Водните количества ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом: Водното количество в долното течение на реката  на 21, 22, 23, и 24 август ще бъде над средно многогодишната стойност. Водното количество ще бъде под прага за внимание. На 21 и 22 август  ще има значителни повишения на нивата в целия водосбор.

Черноморски басейн – днес и следващите два дни ще има повишения на нивата на реките в горното течение на р. Провадийска и р. Камчия.

Източнобеломорски басейн – от днес и следващите два дни водните нива ще се повишават.

На 21 и 22 август  се очакват по-значителни повишения на водните нива в горното и средното течение на р. Марица и притоците и в тези участъци на основната река. На 21 и 22 август  се очакват по-значителни повишения на водните нива в горното течение на р. Тунджа.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива в басейна на р. Марица и р. Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

На 21 и 22  август се очакват повишения на водните нива във водосбора на р. Арда - горното течение на р. Черна, р. Бяла, р. Малка Арда, р. Давидковска и р. Чамдере.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества на р. Черна река в района на Смолян вечерта на 21 август ще бъдат над жълтия праг- внимание. При останалите прогнозирани речни участъци в басейна на река Арда водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн - днес се очакват незначителни изменения на водните нива. На 22 и 23 август се очакват повишения на водните нива в долното течение на р. Струма и в целия водосбор на р. Места.

Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични водните нива, защото водните количества в реките са все още около праговете за средни и ниски води.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.