1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите и гостите на Банско излизат на контрапротест

Жителите и гостите на Банско излизат на контрапротест

"Пирин не е на зелените" и "100% еколъжи" – това е мотото на днешната блокада

Жителите и гостите на Банско отново ще блокират международния път, който минава през курорта, съобщиха от инициативния комитет за нови писти и кабинков лифт в ски зоната. Протестът ще е днес от 16 часа. По същото време се очаква еколози да излязат на демонстрация в столицата.

"Пирин не е на зелените" и "100% еколъжи" – това е мотото на днешната ни блокада. За пореден път сме свидетели как лица, които приватизират единствено за себе си зелената тема, опитват да натрапят на правителството и обществото екологичния рекет. Те се наричат еколози и патриоти, но всъщност винаги са били против развитието на България. Ние знаем защо! Защото са превърнали призванието на еколога в свой занаят, в касичка за препитание", категорични са банскалии. "Само че номерът им в Банско няма да мине. Зелените продължават да лъжат, че сме изсекли горите, че ще бетонираме Пирин, че нямало нужда от втора кабина и нови писти. Затова ги каним: да дойдат тук и да се убедят, че това не е така – погледнете към планината! Да видят как се препитават на място десетки хиляди български граждани", казват местните, цитирани от Стандарт Нюз.

Според инициативния комитет, член на който е и кметът на града Георги Икономов, за развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни или екологични проблеми.

Протестиращите са убедени, че Банско ще остане зимната столица на Балканите и гордост за цяла България, само ако се развие адекватно и така продължава да дава препитание и бъдеще на стотици хиляди жители на няколко общини в Пиринско.

"Обръщаме се към правителството и към ресорните министри: не се поддавайте на зелен рекет! Ние няма да отстъпим – ако е необходимо ще сме тук всеки ден, за да ви даваме рамо. Ако това е единственият начин да защитим народната воля, готови сме да пренесем протестите и на жълтите павета", заявяват от инициативния комитет в Банско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.