1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите на Брацигово и Кричим стартираха подписка срещу намеренията местността Лесковец да бъде дадена на концесия

Жителите на Брацигово и Кричим стартираха подписка срещу намеренията местността Лесковец да бъде дадена на концесия

Снимка:

В територията, която попада в НАТУРА 2000, има индикатори за залежи на радиоактивни руди

Жителите на Брацигово и Кричим стартираха подписка срещу намеренията местността Лесковец да бъде дадена на концесия, съобщава БНР, цитирани от dnes.dir.bg.

Подписката е до Министерството на енергетиката, което трябва да се произнесе по искането на фирма да проучва района край село Жребичко.

В територията, която е сбор от паметници на културата и попада в НАТУРА 2000, има индикатори за залежи на радиоактивни руди, по-точно на уран. Това показва металогенна характеристика на района.

Хората се притесняват, че ако започне проучване на находището и евентуално добив на руди - почвата, водите и въздуха в района на общините Кричим, която е част от област Пловдив, и Брацигово, която е част от област Пазарджик, ще бъде замърсен.

„Проблемът не е местен, а е регионален и засяга много хора”, твърди кметът на Кричим Атанас Калчев, както и организаторите на подписката.

Те настояват Министерство на енергетиката да не разрешава проучване за строителни материали в защитената местност и да се съобразят с направеното вече отрицателно становище от кмета на Община Брацигово.

Населението на село Жребичко и на самата община Брацигово вече е изразило изцяло несъгласието си за даване на разрешение, с което да се стартира процедурата по проучване.

Хората от Кричим и Брацигово са готови да спрат всякакви изкопни работи в местността Лесковец поради опасността от радиация, предупреди по БНР кметът Атанас Калчев.

Според жителите на региона добивът на строителни материали е само претекст, а истинските намерения на предприемача застрашават околната среда и здравето им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.