1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Животинска" дипломация в Азия

"Животинска" дипломация в Азия

Тайва нподари на Китай двойка елени и двойка кози

Тайван разшири понятието "дипломация на пандата" до "дипломация на редките животински видове", като подари на Китай двойка елени и двойка кози, предаде Франс прес.

Досега Пекин имаше навика да подарява на други страни животни, предимно панди, за да подобри отношенията си с тях. Оттук дойде и понятието "дипломация на пандата".

През 2008 г. Пекин подари на Тайпе две панди, които сега живеят в зоопарка на тайванската столица. В отговор на този жест сега Тайпе даде на Пекин два елена сика и две формозански кози - животински видове, които рядко се срещат в дивата природа. Те са живели досега в зоопарка на Тайпе.

Днес четирите животни бяха посрещнати с пищно тържество на остров Люгун, в китайската провинция Шандун. На партито присъстваха 500 души. Животните обаче ще останат под карантина 40 дни, преди да се срещнат с посетителите на местния зоопарк.

Между Китай и Тайван "дипломацията на пандата" започна да се прилага с идването на власт на новия тайвански президент Ма Инцзю, който е привърженик на идеята за установяване на приятелски отношения между Тайпе и Пекин. Предшественикът му беше на противното мнение и беше забранил вноса на китайски панди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.