1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Значително повишаване на цената на водата предстои в следващите 4 години

Значително повишаване на цената на водата предстои в следващите 4 години

Снимка:

Увеличението ще е плавно, а не шоково

Значително повишаване на цената на водата предстои в следващите 4 години. Увеличението ще е плавно, а не шоково, но още през 2017 и 2018 г. в редица градове кубик вода ще е до три пъти по-скъп, отколкото в момента. Във Видин например се предвижда цената да скочи до 4.45 лв. За част от страната стойностите ще стигнат социалния праг на поносимост, който по закон е до 4% от средния доход на домакинство в региона.

Това показват разчети на Световната банка, която е изготвила водната стратегия за следващите 25 г. Стратегията е публикувана за публично обсъждане. Не са публични обаче сметките с колко ще поскъпне водата за всяка област. Засега от регионалното ведомство отказват да ги дадат, за да не стресирали хората. Официално е ясно, че средно за страната поскъпването ще е около 30%. То ще започне от 2015 г.,защото догодина секторът ще се преструктурира. "Сега" успя да научи плановете за 4 от областите.

Увеличението на цената на кубик вода няма да е еднакво за всички райони. То ще зависи от това доколко ще се усвоят всички европейски средства за сектора и дали държавата ще осигури своята част от финансирането. Освен това се предполага, че ВиК операторите ще постигнат по-висока ефективност, след като бъдат окрупнени. Те също ще теглят заеми, за да финансират част от необходимите инвестиции. Цената на водата трябва да покрива част от тези нови дългове.

Ако такъв оптимален сценарий бъде реализиран, водата в една от най-бедните области - Видин - ще се увеличи два и половина пъти до 2018 г. Според разчетите един кубик тогава ще струва 4.45 лв. при 1.80 лв. в момента, научи "Сега". Тази цена достига социалния праг за хората в областта. Затова не се предвижда тя да продължи да расте и след 2018 г. За най-бедните 30% от домакинствата обаче подобна цена е непосилна. Затова в стратегията е разписано, че държавата трябва да им осигури водни помощи по подобие на енергийните. Изчислено е, че за 10 г. държавният бюджет трябва да подпомогне най-бедните видинчани с общо 12 млн. лв. Други 67 млн. лв. трябва да се заделят за капиталови инвестиции.

В Монтана един кубик вода сега струва 2.36 лв., а се предвижда до 2018 г. да поскъпне до 3.20 лв. Според разчетите социално допустимата цена там е с лев повече - 4.20 лв. Но според документите в Монтанско водата никога няма да стигне социално поносимия праг, защото ВиК дружеството е вложило значително повече инвестиции, отколкото видинския оператор. Тук държавата трябва да се ангажира със 7 млн. лв. за подпомагане на най-бедните 30% от живеещите. Освен това не се предвижда нито лев от хазната за капиталови инвестиции.

В Търговище цената на водата ще скочи до социално поносимия праг още през 2017 г. Тогава според разчетите един кубик би трябвало да струва 3.70 лв. Сега ВиК Търговище продава на потребителите си един кубик по 1.70 лв. (при помпажната вода) и по 82 стотинки за гравитачната вода. За подпомагане на най-бедните държавата трябва да осигури в този регион 14 млн. лв. Държавните инвестиции са изчислени на 125 млн. лв.

В София и в Бургас няма да има нужда от водни помощи, защото цената ще остане под социално поносимия праг. За Бургас например цената трябва да стигне 2.95 лв. за кубик през 2018 г. Сега в морския град плащат по 1.32 лв. По изчисленията на експертите социално поносимия праг за Бургас е 4.90 лв. за кубик. Не са ясни разчетите за София, но експертите бяха категорични, че цената ще остане под социално поносимия праг. В столицата обаче той е най-висок - 5.70 лв. за кубик. "Софийска вода" предлага в новия си бизнес план в следващите пет години цената да скача с по 10%. В момента кубик вода струва 1.76 лв.

 

Етикети вода, цена, области
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.