1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. 23 септември е обявен за Европейски ден на биоземеделието

23 септември е обявен за Европейски ден на биоземеделието

Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия подписаха обща декларация за учредяването на събитието

 

23 септември е Денят на биологичното земеделие в Европейския съюз. Това стана след като трите институции – Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия, подписаха обща декларация за учредяването на събитието.
Според председателя на Европейската организация за биологично селско стопанство, Ян Плаге, отбелязването на Деня ще бъде много добра възможност да се проследи как Старият континент напредва към целта до 2030 година една четвърт от аграрните площи да бъдат обработвани по биостандарти и как се развиват тенденциите при потребителските нагласи.
 
Общата цел на Плана за действие за развитието на биологичното производство е значително да се стимулира производст-вото и потреблението на биологични продукти, за да се допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие, като например намаляване на употребата на торове, пестициди и антимикробни средства. Секторът на биологичното производство се нуждае от подходящите инструменти, за да расте, както е посочено в Плана за действие. За да се осигури балансиран растеж на сектора, се предлагат 23 действия, структурирани около 3 направления — стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора.
 
Плаге изтъкна също така, че Денят е част от Европейския екшън план за биологичното селско стопанство, който трябва да бъде имплементиран в законодателствата и националните планове на страните членки. Затова той призова членовете на организацията да се възползват максимално от възможностите, предоставени от новата Обща селскостопанска политика, за да развиват сектора в своите държави. Той подчерта още, че е наложително както биопроизводителите, така и всички желаещи да направят прехода към био, да получат адекватно възнаграждение за усилията, които полагат за опазването на природата и за благото на обществото.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.