1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Постигнатият компромис, който гласувахме днес, е справедлив, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели

Постигнатият компромис, който гласувахме днес, е справедлив, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели

Сега българските власти трябва добре да свършат своята работа и да се възползват от предоставената им гъвкавост

 

Постигнат е компромис по новите правила на ОСП, предвиждащи баланс между икономическата конкурентоспособност, социалната справедливост и екологични цели. Те бяха окончателно одобрени по време на пленарна сесия на Европейския парламент. „Едни от основните приоритети на новата ОСП са: по-справедливо разпределение на директните плащания за малките и младите земеделски производители; повече средства за биоземеделие и запазване на преходната национална помощ“, коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели. 
Централно място в реформата на ОСП заемат и модернизацията на сектора и подпомагане на прехода към зелена икономика. Постигнатият компромис, който гласувахме днес, е справедлив и полага солидна основа за устойчиво и модерно земеделие, с грижа към здравето на хората, достойни доходи за фермерите, хуманно отношение към животните и опазване на околната среда“, допълни Атидже Алиева-Вели като член на водещата по темата Комисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. С тази реформа се цели постигане на устойчиво и зелено земеделие, съживяване на селските райони, въвеждане на иновации и дигитализация и създаване на повече възможности за земеделците. „Сега българските власти трябва добре да свършат своята работа и да се възползват от гъвкавостта, които им предоставихме, за да разработят мерките и да насочат средствата според специфичните нужди на сектора. Вече имаме ясни правила и бюджет до 2027 г., но остава малко време за финализиране на Националния стратегически план. За да можем да се възползваме пълноценно от новите възможности, оттук насетне е изключително важно по какъв начин ще бъдат структурирани мерките в Плана, така че те ефективно да насърчат и подпомогнат българските земеделски стопани“, допълни евродепутатът. 
През юни 2018 г. бяха представени законодателни предложения относно бъдещето на Общата селскостопанска политика. В резултат на последвалите 3 години усилени преговори и изграждане на компромиси по приоритетни политики и позиции, в края на юни 2021 г. беше постигнато съгласие между Европейския парламент и Съвета за реформата на ОСП, която да я направи по-справедлива, по-гъвкава и по-устойчива. В рамките на гласуване в пленарна сесия, Европейския парламент одобри постигнато съгласие, в резултат на което новите разпоредби предстои да се прилагат от януари 2023 г. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.