1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Благодарение на ОСП повече фермери са получили съвети и обучение

Благодарение на ОСП повече фермери са получили съвети и обучение

Консултантските услуги допринасят за ученето през целия живот на фермерите

 

Броят на земеделските производители, които получават съвети и имат достъп до обучение в Европейския съюз, се е увеличил през периода 2014-2020 година в сравнение с 2007-2013-та, показва оценката на въздействието на Общата селскостопанска политика върху обмена на знания и консултантските дейности, публикувана от Комисията в Брюксел.

ОСП въведе редица инструменти и мерки в подкрепа на обмена на знания, съвети и обучение за иновации и технологии, кръстосано спазване и екологична устойчивост. Това включва например Системата за съвети в земеделието, Системата за селскостопански знания и информация и Европейското партньорство за иновации в земеделието. Въпреки значителното увеличение обаче, целите все още не са напълно постигнати, както в усвояването, така и в разходите. Новата ОСП планира по-добре да съсредоточи усилията на европейско и национално ниво върху обмен на знания и иновации за интелигентно и устойчиво земеделие със специална ключова цел за "Насърчаване на знания и иновации".

Нивото на основно обучение, получено от земеделските производители, се е увеличило от 12 процента през 2010 година до 23 на сто през 2016-та. Консултантските услуги допринасят за ученето през целия живот на фермерите, като 1,22 милиона стопани са обучени, а броят на фермерите, получаващи съвети, се е увеличил от 178 хиляди през 2007-2013-та на почти 644 хиляди през 2014-2020-та. До края на 2021 година имаше повече от 2 200 оперативни групи на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост. Още оперативни групи в момента са в ход и ще публикуват резултатите си, след като проектите приключат.

Очакванията в плановете на ОСП за следващия период са, че броят на групите може да се утрои. В следващия период те ще станат видими веднага щом проектът им започне да увеличава синергията с проектите по "Хоризонт Европа".

Оценката отбелязва още, че прилагането на мерките на ОСП за обмен на знания, консултантски дейности и иновации търпи закъснения и ниски разходи поради административната тежест. Съществува и необходимост от подобряване на съгласуваността и приобщаването на съветите за земеделските стопанства като цяло, както и на свързаните с тях мерки в рамките на развитието на селските райони, тъй като те се управляват от различни органи с юрисдикционни правомощия и цели, които понякога се различават.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.