1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Депутатите разискват плана за развитие на биосектора

Депутатите разискват плана за развитие на биосектора

В момента около 8% от аграрните площи в Европейския съюз се обработват по биостандартите

 

Аграрната комисия в Европарламента одобрява плана на Брюксел до 2030 година една четвърт от обработваемата площ в Съюза да се ползва за биоземеделие. Според депутатите това предложение отговаря на Зелената сделка и на стремежа за намаляване на вредните емисии.
Народните представители приветстват също така пазарния подход, заложен в плана на Комисията. Това означава, че най-напред трябва да се създаде пазар за биопродуктите, преди да се разширяват площите.
В момента около 8% от аграрните площи в Европейския съюз се обработват по биостандартите, се казва в предварителен доклад за Аграрната комисия, изготвен от австрийския народен представител Зимоне Шмитбауер. "Трябва да положим още много усилия, за да достигнем желаните 25 на сто. Но ще успеем, ако приложим правилните инструменти и дадем на стопаните съответните стимули", пише Шмитбауер. 
В документа тя набелязва три основни точки:
  • Производството на биопродукти може да расте само, ако съществува и пазар за тях.
  • Много е важно да се съблюдават регионалните и сезонните продукти и техните вериги за доставка. 
  • Необходимо е да се чуе мнението на фермерите по места. Те знаят най-добре какви са проблемите, какво липсва и от каква помощ имат нужда, за да преминат към биоземеделие. Така Европа ще е в състояние да намери най-добрите решения за всеки регион и за всяка страна.
За да се създаде по-голям пазар за биопроизводството, е необходимо тези продукти масово да се предлагат в столовете в училища, университети и държавни и общински учреждения, смятат депутатите. Те призовават биостопаните да създадат производителски организации, за да могат да съгласуват производството така, че да няма нито липси, нито свръхпредлагане. Това ще позволи на Европейския съюз да намали вноса от трети страни и ще свали цените на биопродуктите, които в момента са много високи. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.