1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК засега няма да отмени задълженията за сеитбооборот и оставените площи под угар

ЕК засега няма да отмени задълженията за сеитбооборот и оставените площи под угар

Това стана ясно след края на първия Аграрен съвет с чешкото председателство

 

След срещата на земеделските министри на страните от ЕС европейските фермери очакваха да получат ясен сигнал, че през първата година на новата Обща селскостопанска политика, влизаща в сила от 1 януари, няма да са длъжни всяка година да сменят засятата на една и съща площ култури, както и да оставят 4 процента от площите си необработени. След като това не се случи, пред стопаните стоят затруднения с планирането на сеитбената кампания за зимните култури, макар че в края на август би трябвало да започнат да сеят зимната рапица.
 
По време на срещата агрокомисар Януш Войчеховски сподели, че проектът за делегирания законов акт, който да отмени тези задължения, е готов. Самият той застава зад временната отмяна, но засега няма достатъчно подкрепа в редиците на Европейската комисия.
 
Наблюдатели в Брюксел предполагат, че най-силната съпротива идва от заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс. Той не иска една част от ОСП да отпадне още през първата година, въпреки че продоволствената криза, предизвикана от войната в Украйна, би оправдала подобна мярка. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.