1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Германия и Австрия настояват ЕК по-скоро да представи проект за търговия с въглеродни сертификати за селското стопанство

Германия и Австрия настояват ЕК по-скоро да представи проект за търговия с въглеродни сертификати за селското стопанство

Карбоновото земеделие дава възможност на фермерите да разработят нови източници на доходи

 

Улавянето на въглеродните емисии в селското стопанство има голям потенциал, посочи френският земеделски министър Жулиен Дьонорманди по време на неформална среща със свои колеги от Европейския съюз в Страсбург. Т.нар. карбоново земеделие дава възможност на фермерите да разработят нови източници на доходи.

Темата беше в центъра на вниманието на министрите, които най-напред разгледаха стопанства край Страсбург, които работят с методи, щадящи климата. По думите на френското европредседателство всички държави в Съюза проявяват голям интерес към карбоновото земеделие и затова Европейската комисия трябва възможно най-скоро да изработи съответната законова рамка.

Намерението на Комисията е към края на годината да представи проект за търговия с въглеродни сертификати за селското стопанство. Според Германия и Австрия това следва да стане по-скоро, а не да се чака до ноември-декември. Австрийската министърка Елизабет Кьостингер изтъкна, че в нейната страна вече редица големи стопанства работят по екологичен начин, но се нуждаят от общоевропейски правила. Те трябва да са част от Общата селскостопанска политика, позволявайки например публично-частни партньорства в рамките на Втори стълб, посочи тя.

Зад карбоновото земеделие застава и агрокомисар Януш Войчеховски, който с голям интерес изслуша сведенията от различни държави, в които частни предприятия инвестират в улавянето на въглеродни емисии в селското стопанство. Комисарят за пореден път подчерта важната роля на ОСП, която поощрява щадящите климата производства.

Другата най-обсъждана тема по време на срещата беше обозначаването на произхода при хранителните продукти. Австрия и няколко други държави настояват това да се регулира на европейско ниво и да бъде задължително, за да могат потребителите да правят своя информиран избор и целенасочено да купуват регионални стоки. Това ще е от голяма полза и за стратегията "От фермата до трапезата", смята Кьостингер.

От началото на март във Франция ще влезе в сила задължителното обозначение на произхода на месото и млечните продукти. Подобни национални решения се обмислят в Италия и Финландия с целта да засили ролята на местните фермери и да се даде повече прозрачност за потребителите.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.