1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Германия подаде своя стратегически план

Германия подаде своя стратегически план

Страната си поставя за цел 30 % биоплощи

 

С близо двумесечно закъснение Германия най-после подаде в Брюксел своя стратегически план по Общата селскостопанска политика. Така сега само България, Белгия и Румъния не са изпълнили задължението си спрямо Комисията.

В Германия забавянето се дължи до голяма степен на смяната на правителството през декември. Дотогава кабинетът на Ангела Меркел, в който участваха консерватори и социалдемократи, не успя да се разбере за съдържанието на стратегическия план. Новата тройна коалиция от социалдемократи, либерали и зелени също не спази срока, което доведе дотам Брюксел да упражни натиск върху Берлин, за да знаят фермерите какво да правят от 2023 година.

В публикуваното от ведомството на Джем Йоздемир резюме на плана на първо място стои целта от 30% биоплощи. Другите точки, на които новият министър набляга, са намаляването на препаратите и преструктурирането на животновъдството.

За периода от 2023 до 2027 година Федералната република ще разполага с 30 милиарда евро европейски субсидии. Стратегическият план предвижда директните плащания постепенно да бъдат намалени от сегашните 166 евро на хектар на 149 евро след пет години. Спестените от това перо пари ще бъдат прехвърлени към Втори стълб.

За да получават директни или обвързани плащания от Втори стълб, германските фермери ще трябва да спазват определени условия. Сред тях, например, е задължението да преустановят обработването на 4% от площите.

С новите мерки екологията и опазването на климата трябва да станат по-атрактивни за фермерите. В тази посока ще действат и екосхемите, които ще комбинират части от Първия с елементи от Втория стълб, особено при биоземеделието.

Според плана на Джем Йоздемир близо половината европейски средства ще бъдат насочени към мерки за климата, околната среда и биологичното разнообразие. Екосхемите ще се отчитат по Първи стълб, като за Германия те са общо седем, а участието в тях е доброволно. По Втори стълб биоземеделието ще получава всяка година по половин милиард евро, като за него са предвидени 20% от субсидиите.

Превод Алеко Дянков


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.