1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Германия комбинира екология със зелена енергия

Германия комбинира екология със зелена енергия

Мерките предвиждат субсидии за поставянето на слънчеви панели на нивите

 

Амбициозна инициатива за по-екологично селско стопанство предприема федералното правителство на Германия. Ръководените от зелени министри ресори за опазване на климата, земеделието и околната среда искат да комбинират защитата на мочурищата със соларната енергетика.
 
За целта трите министерства са съставили пакет от мерки, който от една страна да стимулира изграждането на соларни инсталации, и от друга да разреши за целта да се ползват и селскостопански площи. По думите на аграрния министър Джем Йоздемир целта на начинанието е да се гарантира оптимален обмен между изискванията на земеделието, производството на електричество и опазването на околната среда.
 
Мерките предвиждат субсидии за поставянето на слънчеви панели на нивите, което би дало възможност площите да се ползват както за отглеждане на култури, така и за енергийни нужди. По този начин стопаните ще получават финансови средства по две линии – по закона за възобновяемите енергийни източници и от Общата селскостопанска политика.
 
Освен това министрите са се разбрали използваните за селско стопанство мочурища и влажни зони да се обосноват като отделна категория земя и да получават субсидии по закона за възобновяемите енергийни източници. Това означава, че фермери, които ренатурират пресушени мочурища, ще получават допълнителни средства за изграждането на соларни инсталации. Връщането на влажните зони в оригиналния им вид се смята за важна мярка, защото позволява улавянето на въглероден диоксид от атмосферата. От Земеделския съюз изтъкват, че ренатурирането трябва да е доброволно и достатъчно добре обезпечено финансово. Затова фермерската организация предпочита соларните панели да се поставят по покривите, а не върху земеделските площи.
 
Вицеканцлерът и министър на икономиката, който отговаря и за опазването на климата, си е поставил за цел до края на десетилетието 80 процента от електричеството в страната да идва от възобновяеми източници. Към днешна дата този дял е 40 на сто. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.