1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Може ли новата ОСП да привлече млади фермери и нови земеделци?

Може ли новата ОСП да привлече млади фермери и нови земеделци?

Обновяването на поколенията в земеделието е важна цел в новата аграрна политика

 

В новата аграрна политика на дневен ред се поставя въпросът с преодоляването на проблема, свързан с постоянното застаряване и влошаването на възрастовата структура на селското население. Също така - заплащането на труда в земеделието е по-ниско, отколкото в останалата част на икономиката, което се дължи на ниската добавена стойност на единица площ, както и на заплащане в сектора, съобразено със средното за района, страната и вида на труда.

Едно от решенията на този проблем е прилагането на интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“, която е част от Стратегическия план на България.

Интервенцията допринася за специфична цел 7 от Регламента за стратегическите планове: Привличане и подкрепа на млади земеделски стопани и нови земеделски стопани и улесняване на устойчивото развитие на стопанска дейност в селските райони. Специфичната цел на интервенцията е свързана с привличане и задържане на повече млади фермери в селските райони, с цел обновяване на поколенията, чрез допълнително подпомагане на техните доходи. Предвижда се подпомагане под формата на годишно необвързано плащане на допустим хектар в размер на 100 евро/ха. Плащането е добавка към базовото плащане. Годишното плащане ще бъде за всички допустими за подпомагане площи в стопанството, заявени за основно подпомагане на доходите за устойчивост, изплатено допълнително към основното подпомагане. Подпомагането отразява нуждата от увеличаване на мотивацията на младите земеделски стопани за привличане и запазване в сектора. Подпомагането ще допринесе за устойчивото развитие на стопанска дейност в селските райони и ще повиши тяхната конкурентоспособност.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.