1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Намаляването на препаратите за растителна защита е най-важният приоритет за ЕК

Намаляването на препаратите за растителна защита е най-важният приоритет за ЕК

Брюксел отдава най-голямо внимание на целите на Зелената сделка

 

Списъкът с политическите задачи в областта на земеделието, които си поставя Европейската комисия за 2022 година е дълъг и предизвиква остри дебати. Става дума за реформата на Общата селскостопанска политика, Зелената сделка, растителната защита, генните технологии и опазването на климата, а под френското европредседателство до края на юни трябва да се вземат няколко важни решения.

Целите на Зелената сделка не са задължителни за държавите членки, което води до сериозно недоволство сред депутатите в Европарламента. От групата на Социалдемократите критикуват, че в досега подадените стратегически планове темата не е достатъчно силно застъпена и призовават Комисията да упражни по-голям натиск върху националните правителства. В тази връзка председателят на Аграрната комисия в парламента, Норберт Линс, настоява Брюксел зорко да следи дали плановете отговарят на изискванията на новата ОСП.

С най-голямо нетърпение се очакват предложенията на Комисията за промени в регламента за прилагането на пестициди. Тези правила трябва да проправят пътя за една от най-амбициозните цели на Зелената сделка – намаляването на препаратите на половина до 2030 година. Успоредно с това се обсъжда и въпроса дали фермерите трябва да подават подробни данни за използваните от тях препарати. Зелените в Европарламента застават твърдо зад искането всички отровни вещества да бъдат забранени, в това число и да се прекратят извънредните разрешителни за неоникотиноидите.

Тази година трябва да се реши също така дали Комисията ще удължи лиценза за хербицида глифозат. В момента текат нови дискусии относно здравните рискове, а службите за безопасност на храните във Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция пледират да няма промяна в оценката за риска за глифозата.  

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.