1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Но-Тилърът Александър Китев: „Позеленяването“ на земеделието е изключително лесно

Но-Тилърът Александър Китев: „Позеленяването“ на земеделието е изключително лесно

Намаляването на употребата на торове и препарати не означава, че фермерите ще жънат по-малко

 

Спирайки почвените обработки, Но-тилърите се грижат за запазването на въглерода в почвата, а това има огромен принос за смекчаване на климатичните промени и глобалното затопляне. Но-Тилърите трябва да бъдат поощрявани и подкрепяни именно заради това, смята Александър Китев, фермер и председател на Асоциацията на Българските Но-Тилъри.

Споделя, че още на първата година от прилагането на технологията се вижда промяна – на първо място, стопанството му става финансово по-стабилно. И не само това – заради липсата на обработки, се съхранява така необходимата влага в почвата и се получават добри добиви, при съкратени разходи. Но-Тилърите са по-спокойни и по-уверени в бъдещето на своя бизнес, категоричен е Китев и посочва, че настояването им е консервационното земеделие да залегне като еко схема в бъдещата ОСП.

Според Но-Тилъра „позеленяването“ на Европа не би трябвало да бъде проблем за фермерите. Намаляването на употребата на торове и препарати не означава, че ще жънат по-малко. При прилагането на Но-Тил по естествен начин се намалява необходимостта от торове и препарати. „Позеленяването“ е изключително лесно и Но-Тилърите го виждаме в нашите стопанства“, твърди фермерът, който от 7-8 години не е обработвал полетата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.