1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Новата ОСП – гъвкава и социална

Новата ОСП – гъвкава и социална

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели: За първи път в ОСП е включена и социалната условност

 

Фермерите не бива да плащат непосилна цена за Зелената сделка. Новата ОСП позволява достатъчно голяма гъвкавост на ниво национални политики. За първи път е включена и социалната условност, обясни евродепутатът и член на комисията Агри Атидже Алиева – Вели, от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

В контекста на световната енергийна криза, Европа не се отказва от високите цели на Зелената сделка. Даже напротив. В Брюксел отчитат различното стартово ниво на отделните държави членки.

“Философията на Зелената сделка е всеки един земеделски производител да бъде подпомогнат в зеления преход. И то така, че никой да не плаща твърде висока цена за този преход. На европейските страни е предоставена гъвкавост на ниво национални политики, защото е видно, че държавите членки имат различно стартово ниво и меренето с един аршин по отношение на зеления преход няма как да работи“.

Трудовите права и доходите на работещите в земеделието за първи път са на фокус в новата ОСП. “За първи път в Общата селскостопанска политика е включена социалната условност. Заради ковид пандемията и заради зеления преход, социалната условност е застъпена в новата ОСП – работещите в земеделието трябва да имат достойни условия на труд и достойни доходи“, обясни още евродепутатът. От националните политики обаче зависи европейските средства да стигат до бизнеса и до гражданите, категорична е Атидже Вели. Това означава голяма отговорност пред всяко правителство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.