1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ОСП допринася за балансираното развитие на селските райони

ОСП допринася за балансираното развитие на селските райони

Финансирането чрез ОСП генерира добавена стойност, създава работни места и допринася за по-лесна смяна на поколенията

 

Ако я нямаше Общата селскостопанска политика, бедността и изоставените земи в Европейския съюз щяха да са много по-ясно изразени, се казва в новия доклад за въздействието на ОСП върху териториалното развитие в селските региони, публикуван в Брюксел. Авторите на документа признават, че административните тежести ограничават ефективността на ОСП.
 
Като цяло Общата селскостопанска политика има голям принос за намаляването на социалния и икономическия дисбаланс между градовете и селата. Оценката за влиянието на ОСП върху тези процеси е базирано на външни изследвания, отговорите, получени при общественото обсъждане, както и върху допълнителен анализ, направен от Комисията. Заключенията от тази оценка са важни за дългосрочната визия за развитието на селските региони, която има за цел да засили потенциала на тези региони и да им помогне да се справят с демографските промени, риска от бедност и ограничения достъп до услуги.
 
Според авторите мерките по ОСП са ефективни и осигуряват близо 50% от доходите на фермерите в най-отдалечените и слабо развити области, като им предоставят възможност за модернизация и повишаване на производителността. Помощта от ОСП има положителен ефект и върху по-широката икономика в селските региони, най-вече чрез програмата ЛИДЕР, както и подкрепяйки поддържането на основни услуги. Финансирането по ОСП генерира и добавена стойност, създава работни места и допринася за по-лесна смяна на поколенията.
 
Дали селските региони са привлекателни, особено за млади фермери, зависи и от транспортните връзки и комуникационните инфраструктура и услуги. В тази насока има още какво да се желае, специално по линията на европейските фондове за кохезия, както и по линията на националната и регионалната политика.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.