"От фермата до трапезата": Евродепутатите ще одобрят нова стратегия за по-устойчиви храни

ЕП ще представи планове за това как Европа може да произвежда по-здравословни храни, като същевременно гарантира продоволствена сигурност, справедливи доходи за земеделските стопани и намаляване на въздействието на селското стопанство върху околната среда

 

Очаква се членовете на ЕП да приветстват стратегията "От фермата до трапезата", представена от Комисията през май 2020 г., като същевременно подчертаят значението на производството на здравословни, щадящи животните, висококачествени и достъпни храни за европейските потребители. Очаква се те да поискат от земеделските стопани да получават справедлив дял от печалбата от устойчиво произведените храни.

Вероятно те също така ще настояват, че е необходимо преминаване на европейците към по-здравословно хранене и че трябва да се обърне внимание на прекомерната консумация на месо и силно преработени храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини.

Евродепутатите вероятно ще изтъкнат и необходимостта от повишаване на устойчивостта на всяко звено от веригата за доставка на храни, за повече земя за биологично земеделие и от задължителни цели за намаляване на употребата на пестициди. Те ще подчертаят отново, че всички - от земеделския производител до потребителя - имат своята роля.

Дебатът ще се проведе в понеделник, резолюцията ще бъде гласувана във вторник, а резултатите ще бъдат обявени в сряда сутринта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.