1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Получавате годишно 210,85 евро/ха, ако участвате в екосхемата за поддържане на биоразнообразието в горски екосистеми

Получавате годишно 210,85 евро/ха, ако участвате в екосхемата за поддържане на биоразнообразието в горски екосистеми

Какви са условията?

 

Екосхемата за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми ще се прилага в рамките на обработваеми земи, които са обградени от горски територии и/или попадат в територии на ловни стопанства и/или са гранични на такива. Интервенцията цели да окаже благоприятен ефект върху статуса на биологичното разнообразие в горските екосистеми, като въвежда практика в граничните земеделски земи да се отглеждат култури, достигнали степен на зрялост, които са благоприятни за изхранване на диви животни. Отглежданите култури не се третират с продукти за растителна защита, което повишава екологичната стойност на практиката, като намалява химическия натиск върху земеделската площ. Отглежданите земеделски култури в рамките на интервенцията не се използват за добиване на продукция, а се оставят за изхранване на дивите животни и птици, което е насочено към подобряване на биологичното разнообразие. Не трябва да се извършват обработки на почвената повърхност в периодите на гнездене на птиците.

Индикативната годишна ставка за всяка от годините в периода 2023-2027 г. е 210,85 евро/ха. Планира се бюджетът по интервенцията да бъде 8 564 937,85 евро годишно, което осигурява общо финансиране от 30 833 860,60 евро за периода 2023-2027 г.

Екосхемата за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми е създадена в отговор на потребността за опазване и подобряване на биологичното разнообразие, устойчиво управление на горите, която е идентифицирана в рамките на Стратегическия план на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.