1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. За повече биохрани в детските градини и училищата апелират биопроизводители

За повече биохрани в детските градини и училищата апелират биопроизводители

За първи път у нас и в Европа се чества Ден на биоземеделието

 

Българска Асоциация Биопродукти и Фондация Биоселена отбелязаха Деня на биоземеделието - 23-и септември, с посещение на биофермата на Стоян Симеонов в Елинпелинското село Лесново. Членовете на БАБ анонсираха основните задачи пред бранша, за да има развитие на сектора: коопериране, държавна политика да се купува първо българска продукция, намаляване на ДДС за био и традиционни продукти, както е направила Румъния, и реклама на биопроизводството. Зеленият депутат Борислав Сандов изтъкна, че ако се промени Законът за обществените поръчки съобразно директивата за зелени обществени поръчки, в българските детски градини и училища ще могат да се хранят с повече български биопродукти, а не предимно с вносни.

biofood

Сред официалните гости на събитието беше зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той заяви, че субсидиите не са най-големият проблем за бранша, а „пазарната мощ първо трябва да бъде българска – с кооперирането, с предварителните договори.“ По думите му няма как да увеличим дела на биопроизводството у нас, ако нямаме пазари, ако нямаме възпитанието и културата да консумираме такъв тип храни.

Явор Гечев разкри, че в Националния стратегически план на България ще бъде заложено сериозно на екологията. Също така - кооперирането на биопроизводителите, като акцент ще бъде поставен на мениджмънта, маркетинга и рекламата на биопроизводството. Друго много важно - освен познатата схема на подпомагането на биопроизводителите по Втори стълб, ще има и подпомагане по Първи стълб, изтъкна още той.

biofood

Следващата спирка в Деня на биоземеделието беше посещение на детска градина „Елхица“ в София, която разполага със собствена биоградина. Малчуганите получиха биообяд с подбрани биопродукти, произведени от членовете на БАБ. Менюто включваше биотелешко с биокартофи, както и баница с биокозе сирене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.