1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Биологичното земеделие в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?

Биологичното земеделие в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?

Шестото издание на конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България

 

 

bio

Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ организират международна конференция, посветена на успехите и проблемите на българското биоземеделие:  20 февруари 2020 г., гр. Пловдив, по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020!

Шестото издание на конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България.

Изминалата 2019 година беше много интензивна година за българския БИО сектор: започна с протести на био производителите; последваха кадрови промени в Министерството; променена беше нормативната база, беше публикуван Национален план за действие за развитие на биоземеделието до 2027 година и завърши с одит от Европейската комисия. След няколко поредни години на липса на средства за подпомагане на биопроизводствотqо от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на биопроизводители с допълнителни условия и ограничения. В същото време Европейската комисия подготви и прие нов регламент за биологичното производство, който влиза в сила на 1 януари 2021 год. Екипи от учени заедно с бизнеса и с финансиране от ЕК търсят решения за „спорните“ практики и вложения в биопроизводството – например използването на медни препарати за растителна защита, използването на нитрати и нитрити при производството на колбаси и др.

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските биопроизводители, както и последните резултати от научни изпитвания в биоферми. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български биомарки.

По време на конференцията ще бъде представен проектът „ОСП – от полза за всички нас“, изпълняван от АГРО ТВ в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Предвижда се информация и дискусии по подкрепата, която биопроизводителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възмож- ности за реализация на продукцията. В рамките на събитието е предвидена и дегустация на биопродукти.

Нидерландия, която има водещи роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието, е страната-гост на конференцията тази година. Нидерландските биопроизводители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за биопроизводство. Как са го постигнали? Ще разберете от специални лектори.

Конференцията е насочена към фермери, производители и дистрибутори на биохрани, специалисти, учени и доставчици на материали, семена, техника и оборудване, финансови услуги и подпомагане, експерти от държавните институции и общините.

Предварителна регистрация за събитието ще бъде възможна от 20 януари до 20 февруари 2020 г. на headoffi ce@bioselena.com.


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.