1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Десислава Танева: Предлагаме взаимоспомагателен компенсационен фонд за борба с градушките

Десислава Танева: Предлагаме взаимоспомагателен компенсационен фонд за борба с градушките

Това каза министърът на земеделието, храните и горите по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в България

 

Най-важната тема в земеделието, това е ОСП и дебатът за следващия период. Очаква се до средата на 2020 г. да бъде приета многогодишната финансова рамка. В срещите на правителствено ниво страната ни ще отстоява сближаване в плащанията при новите страни членки и по-старите приети държави. Премиерът Бойко Борисов на среща на МФР ще отстоява по-силна външна конвергенция, каза Танева. Изоставането при ОСП е наваксано, каза министър Танева и сме на ниво на което са повечето страни членки, тя благодари на институтите и университети, изготвили SWOT анализите. Около средата на годината е планирано да бъде написан Националния стратегически план, а в края на годината да бъде представен пред Европейската комисия, когато Многогодишната финансова рамка ще бъде приета. Най-голямото предизвикателство в Националния стратегически план са „зелените” политики. Работи се по това, как да се открият най-ефективните зелени практики – те да се осъществяват и в същото време да носят ползи на фермерите. „Да правите земеделие, с агротехника, щадяща околната среда, но в същото време да ви носи доход”, каза Танева на фермерите в залата. Справка показва, че плащанията на площ са почти равни на тези за инвестиции, каза още Танева.

Относно борбата с градушките Танева каза, че министерството ще предложи взаимоспомагателен компенсационен фонд за борба с градушките. Той ще бъде към ДФЗ на доброволен принцип. Има примери със страни, които работят така от десет години и в момента изплащат компенсации за сушата. Очаква се да заработи през 2021 година. Държавната помощ за застраховки ще работи единствено през този фонд. Ще могат да се получават значително по-удовлетворяващи суми като компенсация.

Втората тема, която Танева съобщи в аванс е темата за хуманното отношение към животните – ще се работи за обвързване на плащанията за хуманно отношение към животните с поддържането на постоянно затревените площи. Предвижда се също информационна кампания на министерството за предстоящите мерки, както и за биосигурността във фермите.

За биопроизводителите – плащанията ще се извършват по новия биорегистър. Както ви съобщихме по рано след като заместник-министър Чавдар Маринов съобщи подробности за биопроизводството. Биоземеделците трябва да имат активна комуникация с тяхното контролиращо лице.

Танева коментира още, че Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е спряла хода на Законопроекта за земята. Те искат споразуменията да бъдат премахнати. Текат двустранни срещи с асоциациите за постигане на консенсус по текстовете.

Танева допълни, че традиционно Националната среща на земеделските производители е много важна и е място, където се разискват най-важните теми в сектора. Организатор на форума е Асоциацията на земеделските производители в България в к. к. Златни пясъци. Утре, 6 февруари, форумът продължава с акцент върху месодайното говедовъдство.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.