1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. ЕС ще помага на фермерите

ЕС ще помага на фермерите

В случай, че митата доведат до сериозна загуба на приходи, европейските фермери могат да разчитат на подкрепа от Брюксел

 

Европейската комисия няма да изостави фермерите, ако наказателните мита на Съединените щати за европейски стоки влязат в сила. Това обяви говорител на Комисията в Брюксел.
 
В случай, че митата доведат до сериозна загуба на приходи, европейските фермери могат да разчитат на подкрепа от Брюксел. По думите на говорителя, Европейската комисия и в миналото е показвала, че винаги е готова да се намеси при нужда. "Засега обаче е рано да говорим за конкретни мерки"
 
До изявлението се стигна, след като италианският министър на земеделието писмено призова Комисията да създаде фонд за подкрепа на засегнатите от американските мита фермери.
 
Както е известно, Съединените щати получиха от Световната търговска организация зелена светлина за допълнително обмитяване на европейски стоки, след като Арбитражният съд определи за незаконни плащаните в миналото държавни помощи за европейски самолетостроител. В аграрно-хранителния сектор мита ще се налагат за сирена от Италия, испанска шунка, вино от Франция, маслини от Гърция и други, като от 18 октомври ставката ще бъде вдигната на 25 процента.
 
Брюксел от своя страна смята да отвърне с допълнителни мита за стоки от Съединените щати, тъй като Вашингтон също е плащал държавни помощи за американска самолетостроителна компания. Обмисля се новите мита да влязат в сила от догодина. 
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.