1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Гроздоберът започна!

Гроздоберът започна!

Започна гроздоберът в някои райони на страната. Лозарите очакват добри добиви и отлично качество. Освен това срокът за кандидатстване за авансови плащания по Националната лозаро-винарска програма е удължен. Ето и подробноситте по темата.

 

По традиция свързваме месец септември с гроздето. В Плевен започва събирането на реколтата до няколко дни, а в Пловдивско гроздоберът стартира още миналата седмица. Лозарите се похвалиха с отлично качество и 21% захарно съдържание, което е сред най-важните показатели за плода.

Можем да обобщим, че на юг качеството е по-добро, а количеството по-голямо. На север болестите и градушките са били повече, затова реколтата ще е по-слаба. Въпреки всичко за гроздето е най-важно качеството и то определя цената. Ето и в какви направления ще се използва гроздовата реколта.

Междувременно стана ясно, че до 25 септември е удължен срокът за подаване на заявления за авансови плащания по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Удължаването се налага, защото по двете мерки има остатъчен бюджет от 45 млн. лева. Това доведе до необходимостта от отваряне на допълнителен прием през август по мярката за преструктуриране и конверсия на лозята. На практика сроковете се удължават, за да могат нови 200 проекта да получат финансиране.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.