1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Лисабон насрочва "супер-триалог"

Лисабон насрочва "супер-триалог"

Мария до Сеу Антунеш смята за необходимо да форсира темпото

 

Преговорите за реформирането на Общата селскостопанска политика продължават да буксуват. През последните няколко седмици се проведоха редица срещи на ниво експерти, които не дадоха резултат. Затова португалското европредседателство насрочи така наречения "супер-триалог", който да раздвижи позициите.
 
Действията на Лисабон са продиктувани от критиките от страна на Европарламента. В отговор португалският министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш насрочи за края на март среща, на която ще се търси напредък.
 
Преговарящите от страна на Европейския съвет, Комисията и Европарламента няма да дискутират по отделни аспекти на реформата, а ще разгледат наведнъж и трите проекторегламента, отнасящи се до селското стопанство – за пазарните правила, стратегическите планове и администрацията на ОСП.
 
Мария до Сеу Антунеш смята за необходимо да форсира темпото, за да може новата Обща селскостопанска политика да бъде одобрена най-късно през месец май. Наскоро редица евродепутати изразиха недоволството си от бавния напредък и обвиниха португалското европредседателство, че не действа достатъчно настоятелно. Дори след 45-те досегашни заседания по темата трите страни са все още далече от обща позиция по най-важните точки, сред които екосхемите, или размера на непродуктивните площи. 
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.