1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Подобряване на стратегиите за устойчиво развитие в следващата ОСП

Подобряване на стратегиите за устойчиво развитие в следващата ОСП

Необходими са повече иновации и реализиране на зелени практики в селското стопанство

 

Представители на научната област, на държавната администрация и бизнеса се срещнаха на международен форум в столицата, организиран от Института по аграрна икономика, за да обсъдят предстоящото в сектор „Земеделие“ в контекста на новата ОСП. За европейските политики, особено в сферата на земеделието, е от съществено значение комуникацията между наука, институции и бизнес. На дневен ред в обсъжданията, а и в новия регламент за ОСП, е темата за опазване на околната среда, също конкурентоспособността в сектор „Земеделие“, както и дигитализацията в селското стопанство. Учените са единодушни, че ролята на ОСП е голяма за развитието на сектора в контекста на европейската икономика. Европейските стратегии в рамките на общността начертават единни цели, които страните членки да следват по пътя на устойчивото развитие на селското стопанство и ползите за бизнеса. Реализиране на „Зелени“ практики в селското стопанство, подобряване на конкурентоспособността в агробизнеса и имплементиране на повече иновации са основните приоритети на следващата ОСП.

„Като цяло, за прилагането на ОСП са важни две неща: първо, много пари дойдоха в българското земеделие, и второ, това ни постави на една нога с нашите конкуренти на световните пазари. Защото главните ни конкурентни страни са европейските, а така следваме едни и същи принципи. Добре е ОСП да не се национализира, за да бъде справедливо“, подчерта проф. Пламен Мишев, декан на факултета "Бизнес икономика" в УНСС.

Диверсификацията на кръговата икономика е сред основните приоритети на новата ОСП. Именно научната сфера първа отправя апел към институциите за подобряване на стратегиите за устойчиво развитие.

„Тъй като идвам от аграрен институт, първото, което мога да кажа е, че подпомагането на тези практики е жизнено важно. За съжаление тези практики не са достатъчно зрели все още в контекста на пазара. Много е важно също да накараме хората да бъдат по-съзнателни по отношение на екологичните проблеми, защото те са и социални“, коментира д-р Норберт Потори от Института по аграрна икономика в Унгария.

Учени от Унгария, Италия, Холандия, САЩ, Полша, Македония, Чехия и други държави са участници в научната конференция. В рамките на събитието ще обсъдят както приоритетите, така и предизвикателствата пред новата ОСП. Ще обменят опит и добри практики и ще затвърдят международното научно сътрудничество в сектор Земеделие.

Автор: Камелия Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.