1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. През март ще са готови препоръките за SWOT анализите

През март ще са готови препоръките за SWOT анализите

Това каза заместник-земеделският министър Вергиния Кръстева при откриването на Осмата Национална среща на земеделските производители в България

 

През месец март ще са готови препоръките, които авторските колективи на трите SWOT анализа, които земеделското министерство поръча. Анализите ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на интернет сайта на агроведомството. След това е предвидена среща с браншовите организации, за да бъдат обсъдени препоръките.

Доц. Божидар Иванов, ръководител на Института по аграрна икономика говори за първия SWOT анализ за състоянието на земеделието у нас. Доц. Иванов каза, че делът на селското стопанство има голяма роля в икономиката на страната. Растениевъдството доминира – формира 70% от добавената стойност в селското стопанство. Тенденция е броят на стопанствата трайно да намалява, а българското земеделие се окрупнява.

Вторият анализ е изготвен от Аграрния университет в Пловдив и засяга околната среда, а третият е направен от УНСС и касае селските райони. Анализите бяха поръчани, за да послужат за изработването на Националния стратегически план за следващия програмен период 2021 – 2027.

Заместник-министър Вергиния Кръстева каза още, че министерството вече е сключило договор за създаването на географска информационна система. Тя ще представлява единен регистър в който ще се интегрират данните от ИСАК, ИСУН и други системи. Целта е да се осъществява контрол на земеделските стопанства. По думите на министър Кръстева ГИС ще касае не само директните плащания и поземлените отношения, но и всички съпътстващи дейности. Целта е да се подобри качеството на предоставяне на земеделските услуги и да се улесни контрола.

Програмата на събитието продължава с панела за основните изводи от SWOT анализите. Очаква се в 16:20 ч. Националната среща да посети министър Десислава Танева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.