1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Приоритетите на Португалия в аграрния сектор

Приоритетите на Португалия в аграрния сектор

Целта на министърa на земеделието Мария до Сеу Антунеш е да доведе преговорите до успешен финал най-късно до края на юни

 

На 1 януари Португалия пое щафетата на Европредседателството. Един от приоритетите на правителството в Лисабон ще бъде трилогът относно реформата на Общата селскостопанска политика.
 
Целта на министърa на земеделието Мария до Сеу Антунеш е да доведе преговорите до успешен финал най-късно до края на юни, за да няма ново забавяне. Затова държавите членки трябва още тази година да представят в Брюксел своите стратегически планове, за което обаче се нуждаят от съответната рамка относно бъдещата зелена архитектура.
 
През последните месеци Португалия беше със статут на наблюдател при преговорите за новата ОСП и стана свидетел на разногласията между представителите на страните и евродепутатите. Народните представители настояват за по-строги екологични норми, докато държавите са на противоположната позиция.
 
Според Европейската комисия Зелената сделка е най-добрият вариант за бъдещето на Стария континент. Именно сега е моментът фермерите да получат финансови стимули за спазването на екологичните предписания, вместо да бъдат наказвани на по-късен етап, ако ги нарушават, смята и Урсула фон дер Лайен. Лисабон обаче е на мнение, че стратегията "От фермата до вилицата" и тази за биологичното разнообразие нямат място в трилога за ОСП. Според Мария до Сеу Антунеш преговорите за Зелената сделка могат да започнат едва след няколко години, когато Комисията има конкретни законови предложения. 
 
Друг приоритет на Лисабон са търговските връзки между Европейския съюз и останалия свят. Докато Германия остави въпроса за договора с Меркосур без конкретни действия, Португалия смята да възобнови преговорите с Бразилия относно екологията. Освен това по-малката държава на Пиренейския полуостров иска да подобри отношенията между ЕС и Африка и Индия, както и да поднови преговорите за търговско споразумение със Съединените щати.
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.