1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Супер триалогът за реформите на ОСП - положителни частични резултати, но са необходими допълнителни усилия

Супер триалогът за реформите на ОСП - положителни частични резултати, но са необходими допълнителни усилия

Обсъдени бяха и трите проекторегламента за реформа на ОСП, което се случва за пръв път

 

Досегашните преговори между Европейския парламент, Комисията и държавите членки не дадоха резултат. Затова земеделският министър от Португалия Мария до Сеу Антунеш свика извънредна среща, в която, освен представители на парламента, участваха и заместник-председателят на Комисията, Франс Тимерманс, както и агрокомисар Януш Войчеховски.
Обсъдени бяха и трите проекторегламента за реформа на ОСП, което се случва за пръв път. Стана ясно, че има общи позиции, но това не е достатъчно за сключване на споразумение. Според Норберт Линс, главният преговарящ от страна на парламента, държавите членки трябва да покажат по-голяма гъвкавост. Той допълни: "Имахме известен напредък по отношение на новия модел за доставките и при индикаторите за резултатите."
Предвидено е да се вземе временно решение за лозарството и винарството, което се отнася до правата за нови насаждения и за етикетирането на вината. Въпросът с директните плащания, които са една от най-спорните точки при преговорите, остана обаче без решение. За него ще са необходими още разговори. Следващите тристранни срещи са насрочени за 16, 21 и 23 април. На тях ще се обсъждат регулацията на стратегическите планове, организацията на общия пазар и регламента за финансиране, администрация и контрол. Целта и на трите страни е реформата на ОСП да бъде одобрена най-късно през юни тази година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.