1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Ученици от ПГСС „Сергей Румянцев“ посетиха овощно стопанство по подмярка 6.1 от ПРСР

Ученици от ПГСС „Сергей Румянцев“ посетиха овощно стопанство по подмярка 6.1 от ПРСР

Фермерът запозна учениците с основните дейности по етапите при развитието на земеделските култури

 

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ посетиха на място и се запознаха с оглеждането на трайни овощни насаждения в стопанството на Цветан Съйков, което се намира в землището на гр. Луковит. Децата са от XI клас и се обучават в направлението „Агроекология“. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирана в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), която се провежда под надслов: „Супер фермер“.

Собственикът на стопанството е бенефициент по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Неговата инвестиция е за технологична модернизация на стопанство, като той си е закупил косачка. Освен това бенефициентът е увеличил и размера на площите си за отглеждане на ябълкови и сливови насаждения. Стойността на субсидията, която е получил е в размер на 48 895,00 лв.

Фермерът запозна учениците с основните дейности по етапите при развитието на земеделските култури - торене, техническите изисквания към климатичните и почвените условия, както и с моментното състояние на растенията, които са в покой.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.