1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Чехия и Словакия – готови да прилагат новата ОСП

Чехия и Словакия – готови да прилагат новата ОСП

В стратегическите планове на двете държави са заложени общо 8,9 млрд. евро

 

Чехия и Словакия получиха от Европейската комисия зелена светлина за своите стратегически планове по Общата селскостопанска политика. В тях ще бъдат вложени общо 8,9 милиарда евро.

От тези близо 9 милиарда Чехия ще получи 5,6 милиарда евро, а Словакия – 3,3 милиарда. От общата сума, предоставена от Европейския съюз на тези две държави, 3 милиарда евро ще бъдат заделени за цели в областта на околната среда и климата и екосхеми и над 200 милиона евро за млади земеделски стопани.

Основна цел на Чехия е по-справедливото разпределение и по-ефективното насочване на подпомагането на доходите. Земеделските стопанства ще получат преразпределително подпомагане за първите си 150 хектара, за да подобрят рентабилността на малките и средните стопанства. Около 54 процента от чешките стопанства ще получат допълнително подпомагане и за сектори, изпитващи специфични трудности, като например сектора на млякото и говеждото месо. По отношение на екологичните приоритети акцентът е поставен върху опазването на природните ресурси и биологичното разнообразие.

Планът на Словакия е насочен към повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на селскостопанския сектор, като същевременно се защитават природните ресурси. С него се въвежда таван за директните плащания въз основа на размера на стопанството и преразпределително подпомагане за малките и средните стопанства. Допълнителна годишна подкрепа в размер на 370 милиона евро ще помогне на словашките земеделски стопани в райони с природни ограничения, тъй като 61 на сто от словашката земеделска земя попадат в тази категория. С помощта по ОСП словашкият план се стреми до 2030 година 20 процента от земята да бъдат обработвани по биологичен начин. Развитието на селските райони също заема голяма част от плана на Словакия, тъй като той ще подкрепи създаването на 1500 работни места и 430 предприятия в селските райони.

 

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.