1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Две практики по Екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения

Две практики по Екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения

Подпомагането е съответно 114.53 евро на хектар и 61.20 евро на хектар

 

Екологична практика 1 – екологично поддържане на междуредията

Земеделските стопани извършват засяване и отглеждане на азотфиксиращи култури с подходяща и неконкурираща биология самостоятелно или в смес с житни или тревни видове в междуредията и по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения с цел на намаляване на влаганите изкуствени торове.

Те се поддържат с една или смес от изброените култури: Хибридна детелина (Trifolium hybridum); Червена (ливадна) детелина (Trifolium pratense); Обикновен звездан (Lotus corniculatus); Теснолистен звездан (Lotus tenuis); Еспарзета (Onobrychis Paertn.); Пясъчен фий (Vicia villosa); Панонски фий (Vicia pannonica); Фуражен грах (Pisum sativum L.); Лупина (Lupinus); Секирче (Lathyrus sativus); Египетска детелина; Фуражна ряпа; Елда (Fagopyrum esculenum); Бял синап (Sinapis alba); Фацелия (Phacelia sp.), които се отглеждат самостоятелно или в смес с: Английски райграс ( Lolium perenne L.); Италиански, многоцвeтен райграс (Lolium multiflorum L.); Безосилеста овсига (Bromus inermis Leyss ); Ежова главица (Dactylis glomerata L.); Ливадна власатка (Festuca pratensis Huds); Червена власатка (Festuca rubra L.); Ливадна метлица (Poa pratensis L.); Тимотейка ( Phleum pratense L.).

Ставката за тази практика е 114.53 евро на хектар.

Екологична практика 2 – екологично поддържане на ивици по краищата на парцелите

Поддържане на ивици, заети с естествена растителност по краищата на парцелите с трайни насаждения, с максимална ширина до 20 метра и минимална ширина от 1 метър, върху които не се прилагат продукти за растителна защита.

В общия случай ивиците в екосхемата не съвпадат с буферните ивици в ДЗЕС 4 (поради факта, че не са в близост до водни басейни) и са различни териториално като по този начин надграждат общите изисквания. В случай, че трайните насаждения са разположени в близост до водни обекти и подлежат на изискването за ивици по ДЗЕС 4 – площите в екосхемата започват да се броят след отчитането на минималните площи по ДЗЕС 4 и следва да ги надхвърлят териториално.

Ивиците по краищата на парцелите следва да са различни от буферните ивици по екосхемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. Това означава, че дадена площ от стопанство може да бъде заявена само по една от екологичните практики – в екосхемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура или в екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения.

Подпомагането на тази практика е в размер на 61.20 евро на хектар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.