1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Илия Проданов: Трябва така да приложим Стратегическия план, че да не губим средства, да не губим и добиви

Илия Проданов: Трябва така да приложим Стратегическия план, че да не губим средства, да не губим и добиви

Министър Гечев: Националният стратегически план е по-различен, по-сложен и по-зелен

 

„Националният стратегически план съдържа всичко, което ще се изпълнява в земеделието следващите 5 години, той е по-различен, по-сложен и по-зелен. В него са и директните плащания, и инвестиционните мерки, и европейските цели, които трябва да постигнем“, коментира Явор Гечев на среща със земеделски производители за представяне на СПРЗСР 2023-2027, организирана от Български фермерски съюз в Бургас.

В Стратегическия план са заложени около 98 интервенции. По Първи стълб предвиденият бюджет е 1,6 млрд. лева на година. От него 3% се насочват за млади земеделски стопани. 10% са заложени за т.нар. преразпределителни плащания за малките производители. Предвидено е 25 на сто от средствата да са за екосхеми.

Земеделският министър поясни още, че до момента фермерите са получавали една цялостна ставка, а с новия план 1/3 от нея ще зависи от екологични дейности, които фермерите трябва задължително да изпълнят. 15% от бюджета на Първи стълб ще бъдат насочени за обвързана подкрепа, от които 60% са за сектор „Животновъдство“ и 40% за „Растениевъдство“. 2% от тях са за протеинови култури.

Относно екосхемите министърът уточни, че фермерите ще трябва да ги изпълняват, за да имат допълнителна доходност. По думите му, ако тези средства не бъдат усвоени, ще бъдат загубени, защото не могат да бъдат пренасочвани към други дейности. Той допълни, че схемите са така насочени, че да изпълняват пряко приоритети, свързани с целите на зелената сделка. „Има дейности, които са пряко насочени към намаляване на пестицидите, намаляване на торенето, постигане на 10% ландшафта инфраструктура“, посочи Явор Гечев.

Агроминистърът обясни, че има и отделно перо насочено към биоземеделието. „Заложени са различни парични стимули по отношение на биологичната продукция, така и редица екологични мерки, които ще доведат до увеличаване на биологичното производство. Т.е. ще стимулираме прехода към биологично производство и екологично чиста продукция“, съобщи Явор Гечев. И уточни, че това трябва да доведе до разгръщане на сектора, защото в България биологичното производство не е много развито спрямо равнищата в Европа.

„Ясни са и секторните интервенции, за които ще бъдат заделени около 1,5% от общия бюджет на директните плащания, като са направени така както са поискани от браншовете“, информира министърът. „Един от акцентите за следващия период е по-правилното коопериране, за да може да е по-конкурентно българското земеделие“, уточни още той.

По думите на Явор Гечев Националният стратегически план е начало, не е мантра, може да се променя, важното е да бъде ефективен. 

„Трябва така да приложим Стратегическия план, че да не губим средства, да не губим и добиви. Все още земеделците не са запознати напълно с изискванията на новата ОСП“, каза Илия Проданов, земеделски производител от района на Бургас и зам.-председател на НАЗ. Лично за него притесненията в новата ОСП са свързани с прилагането на ДЗЕС 6 – осигуряване на растителна покривка на почвата през най-чувствителния период. „Когато се разбере кои землища попадат в наклон под 10 и кои - над 10 процента, тогава ще се види и какъв процент растителна покривка ще се прилага“, каза Проданов.

„Силно се надявам Стратегическият план да върне младите хора в земеделието“, каза Димитър Станчев, биопчелар от село Индже Войвода.

 „За първи път Националният стратегически план се прилага като нов инструмент в ЕС, но той ще бъде обект на промени и развитие, защото ситуацията в Европа и света е динамична. Веднъж годишно ще може да се правят промени по НСП, като ЕК ще дава съгласие за това“, каза за предаването Брюксел в превод по АГРО ТВ Георги Събев, зам.-министър на земеделието. Той посочи, че Европарламентът настоява многогодишната финансова рамка да бъде променена, защото инфлацията стопява средствата по интервенциите и се надява бюджетът за ОСП да бъде увеличен.

Георги Събев каза още, че има политическа воля от всички партии по отношение приемане на законодателството, свързано с прилагането на ОСП. Има конкретни действия в тази насока, по този въпрос има постигнато национално единство в Народното събрание, категоричен е Събев.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.