1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Министър Явор Гечев: Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи

Министър Явор Гечев: Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи

Хранителната сигурност е крехко нещо в съвременния свят

 

Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва  особено в период на кризи. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на конференция  „Агросекторът в криза. Спешни мерки“, която е част от 16-я Коледен форум от Националната кампания „Да! На българската храна“.

„Хранителната сигурност е крехко нещо в съвременния свят. Видя се, че доставките на храни не са това, което бяха. Не е екологично да транспортираш продукти от другия край на света, а става и много скъпо при тези цени на горивата“, подчерта земеделският министър. И уточни, че Министерството на земеделието предвижда да организирана дискусия през месец януари с всички български евродепутати, по отношение на Стратегията „От фермата до трапезата“, която е продължение на Зелената сделка. „Трябва да работим за това да имаме храна българско производство, да е достъпна, качествена, сертифицирана и не на последно място безопасна“, каза министърът.

Явор Гечев обясни за Стратегическия план, че е чисто нов инструмент, различен от всички до този момент – доста по-сложен и всеобхватен.

„Той включва компенсаторните мерки до момента по стълб 1, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), инвестиционната част, както и Програмата по лозарство и винарство, секторните интервенции, Програмата по пчеларство и много законодателни ангажименти. В Стратегическия план е заложена визията на Европа,  която ние трябва да постигнем, по отношение на селското стопанство“, допълни той.

OSP-dekemvri

Аграрният министър каза още, че народните представители на първо четене са одобрили внесените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, като актуализацията му е послужила за законното въвеждане на Стратегическия план. „Това ще даде възможност земеделските стопани и преработватели от всички браншове да могат да се възползват от европейската и българската солидарност“, коментира още той. По думите му работата по документа ще трябва да продължи, да се преразглеждат текстове, които да се адаптират към българското законодателство в следващите две години. „Вярвам, че в редовния кабинет ще има силен експертен екип, който ще се справи с това предизвикателство“, уточни той.

Явор Гечев отбеляза, че в контекста на подпомагането за справяне с икономическите последици, Европа е длъжник на държавите членки, особено на тези от по-източна част.

„Изключителната финансова подкрепа тази година, в размер на близо 1 млрд. лева, заради Ковид пандемията и Украинската помощ, е почти и само от държавния бюджет. Единствено допълнителната подкрепа от ПРСР, с бюджет от около 60 млн. лева, идва от Европа“,  подчерта той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.