1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Нов европейски регламент относно продуктите за торене

Нов европейски регламент относно продуктите за торене

Той ще позволи пускането на пазара на повече органични и отпадъчни торове

 

Благодарение на новия европейски регламент относно продуктите за торене, Европейският съюз ще бъде по-малко зависим от вносни торове. Новите правила ще засилят ролята на единния пазар, ще помогнат за намаляване на въздействието на торовете върху околната среда и ще ограничат риска от тях за човешкото здраве.

Очаква се регламентът скоро да позволи пускането на пазара на повече органични и отпадъчни торове. В него са обхванати продукти за торене, подобрители на почвата, растежни агенти, растителни биостимуланти и смеси. Това е важна стъпка към устойчиво земеделие, една от целите на Зелената сделка, посочват от Брюксел.

Новите правила ще определят условията, при които иновативните органични торове могат да се предлагат на единния пазар. Те се отнасят до изискванията за безопасност, качество и етикетиране, които производителите ще трябва да спазват, преди да поставят маркировката CE, позволявайки на техните продукти да се търгуват свободно в целия ЕС без допълнителни формалности.

ProektCap1

Регламентът за първи път въвежда ограничения за токсични замърсители като кадмий, живак или арсен. Това ще допринесе за високо ниво на опазване на почвата и ще намали рисковете за здравето и околната среда.

Торове, произведени от органични отпадъци, могат да заменят 30% от изкуствените. Въпреки това, въз основа на старите правила, само конвенционални, неорганични торове, обикновено извлечени от мини или произведени по химичен път, могат да се търгуват свободно в целия Европейски съюз. Досега иновативните продукти за наторяване, произведени от органични материали, имаха достъп до единния пазар само въз основа на принципа на взаимно признаване между държавите членки, което често е трудно заради различни национални правила. Поради това тези продукти са били в неизгодно конкурентно положение, което възпрепятства иновациите и инвестициите в кръговата икономика.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.