1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Нови мерки за по-лесен достъп до пазара на биопродукти за растителна защита

Нови мерки за по-лесен достъп до пазара на биопродукти за растителна защита

Те ще станат ефективни от ноември 2022 г.

 

Европейската комисия прие нови правила, предназначени да увеличат наличието и достъпа до биологични продукти за растителна защита като част от усилията за намаляване на зависимостта от химически пестициди.

Новите правила, които бяха одобрени от държавите-членки още през февруари и сега ще станат ефективни от ноември 2022 г., са предназначени да улеснят одобрението на микроорганизмите за употреба като активни вещества в продуктите за растителна защита.

По този начин изпълнителната власт на ЕС се надява да земеделските стопани да имат по-лесен достъп до нови устойчиви инструменти за заместване на продуктите за химическа растителна защита.

Новината идва като част от усилията, очертани във водещата продоволствена политика на ЕС чрез стратегията "От фермата до трапезата", за намаляване употребата и риска от химически пестициди наполовина до 2030 г. и стимулиране на органичния сектор и използването на интегрирано управление на вредителите.

Биологичните пестициди са форма на биоконтрол на базата на живи организми като активната съставка, като бактерии, гъбички или вируси. Макар че формите на биоконтрол отдавна се използват в сектора, те бързо добиха внимание по-скоро като устойчива и жизнеспособна екологична алтернатива на химическите пестициди. В момента, повече от 60 микроорганизми са одобрени за употреба в ЕС.

cap-septemvri

Новите правила ще поставят биологичните и екологични свойства на всеки микроорганизъм в основата на процеса на научна оценка на риска, необходим за доказване на безопасността, преди те да могат да бъдат одобрени като активни вещества в продуктите за растителна защита.

Очаква се това да доведе до по-бързо одобрение на микроорганизмите и следователно по-бързо разрешаване на съдържащите ги биологични продукти за растителна защита.

Приветствайки новината, комисарят, отговарящ за здравето и безопасността на храните, Стела Кириакидес, заяви, че преходът към по-устойчиви хранителни системи означава "намиране на алтернативи на химически пестициди, които опазват нашата планета и нашето здраве."

"С тези нови правила ще гарантираме, че биологичните алтернативи могат да достигнат до нашите земеделски стопани още по-бързо", заяви тя в изявление, като добави, че Комисията се ангажира да "улесни този процес чрез увеличаване на биологичните и нискорисковите алтернативи на пазара."

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.