1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Работи се активно по изготвяне на Национален план за развитие на биоземеделието

Работи се активно по изготвяне на Национален план за развитие на биоземеделието

ЕК препоръчва на България да засили амбициите си по отношение на биопроизводството

 

Интензивно протича работата на Работна група по изготвянето на Национален план за развитие на биоземеделието, който ще бъде включен в ревизирания Стратегически план на България. Залагат се основни цели, с разписани мерки и дейности, каза Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена. 
Много важна цел е развитие на пазара на биопродукти, като е предвидено участия на български производители в изложения у нас и в чужбина, участия на празници и събития. Важна мярка е провеждането на кампании за популяризиране на биопродуктите в страната. Също така - включването на биопродуктите в кухните на детските градини. Тази мярка ще се базира на европейска директива за зелени обществени поръчки, посредством която ще се подпомагат общините, които в обществените поръчки ще включат български биопродукти. Тази мярка ще стимулира производителите да отглеждат биопродукти, които се търсят, а не да сеят нещо заради субсидията, коментира Апостолов.
Друга важна цел е включването на по-голям процент биологични плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, както и пчелен мед в Училищните схеми. 
 
ProektCap1
Сред участниците в работната група по изготвянето на Националния план за развитие на биоземеделието е Цветан Цеков, заместник-председател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци“. Според него ако в новата ОСП се стимулира увеличаване на биоплощите, това ще създаде предпоставки ситуацията в настоящия програмен период да се повтори – поява на чертожници и ощетяване на реалните биопроизводители. Затова браншът настоява за залагане на основен приоритет – стимулиране на производството. 
 
Една от забележките на ЕК е, че България е заложила в своя стратегически план подпомагане на биопроизводството по екосхеми в Стълб 1 и по интервенция в Стълб 2, което трябва да бъде променено, подчерта Стоилко Апостолов. Също така ЕК отбелязва, че страната ни трябва да има по-амбициозни цели по отношение на биоземеделието.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.